Een Superdag voor De Trije Doarpen Doarpenrintocht

by Henk Hiemstra / 28 september 2017 / No Comments

KOLLUMERZWAAG – Onder ideale weersomstandigheden werd zaterdag de eerste “De Trije Doarpen Doarpenrintocht” georganiseerd. Om kwart over acht gaf Burgemeester Bilker het startsein en konden de wandelaars van de dertig kilometertocht vertrekken. Wethouder Jelle Boerema was één van de 500 wandelaars door de prachtige omgeving van Kollumerzwaag en omstreken. De organisatie had hiervoor de mooiste oude en verkeersluwe paden uitgezocht.

De route begon meteen al langs het mooie Tsjerkepaed. Vervolgens ging men richting Buitenpost over de wandelpaden achter het Veenkloosterbos langs. Op de Brink in Veenklooster werd men opgewacht door “de Pingosjongers” en kon men met een versnapering even uitrusten op strobalen.
Vervolgens ging men via de Ulkeloane naar de Triemen. Aan het begin van de Dôlle was een stempelpost en kon men genieten van de countrymuziek van  Freddy en Wieke Nauta.

In Westergeest aangekomen bij café Foestrum was er weer muziek en zang van Yust Us, waarna de tocht via de Kalkhúswei over de Trekvaart de Mieden in ging. Een aantal maanden geleden werd  bekend, dat de Kalkhuisbrug in Westergeest vervangen zou worden in september 2017. De organisatie van de rintocht heeft daarop meteen gevraagd aan de gemeente of hun route wel doorgang zou kunnen vinden. Al vrij snel werd duidelijk, dat er een noodbrug zou worden aangelegd.

Via de paden langs de Swemmer, ten zuiden van Driesum, langs moest men bij de rotonde bij de centrale As weer stempelen en kon men genieten van de prachtige liedjes, gespeeld door Griet Bosma op de trekzak. En Madeliefstes Catering was aanwezig met o.a. heerlijke soep en snacks. Onderweg konden de kuierders genieten van de natuur, want de herfstkleuren waren al weer duidelijk zichtbaar.

Om tien uur was de start van 15 kilometer, waar ook een grote belangstelling voor was. Deze route was deels gelijk aan die van de dertig kilometer, alleen na Veenklooster ging men in De Triemen via de Dôlle en de Feartswei terug naar de finish in Kollumerzwaag.

Al voor 1 uur kwamen de snelste wandelaars weer binnen in de Trije Doarpen en startte de vijf kilometertocht. Hier deden veel kinderen aan mee en het was tegelijk een speurtocht georganiseerd door het jeugdwerk van de kerk. Bijna aan het eind van de 5 km tocht werden de wandelaars door de sporthal geleid waar SVK een soort Free Run parcours had uitgezet waar de jeugd ook weer aan kon deelnemen.

Onder de deelnemers waren onder andere personen uit Sneek, Franeker en Lelystad, die erg hadden genoten van deze tocht door de Friese Wouden. Na afloop van de wandeltocht bleef het nog lang gezellig met muziek van Gaatse Bosma.

De organisatie kan terugzien op een zeer geslaagde dag!
Alle Vrijwilligers, Sponsoren en wandelaars; SUPER BEDANKT

Mooie foto’s van Nanne Nicolai staan hier

Mooie foto’s van Hedzer Kooistra staan hier